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Verzakingwijzer 
Na een door de wedstrijdleider vastgestelde voldongen verzaking vóór de 12e slag wordt 

doorgespeeld. Na afloop moet worden vastgesteld of, en zo ja, hoeveel, slagen de 
verzakende partij moet teruggeven. 

De spelregels onderscheiden: 
- wel of geen ‘Automatische aanpassing’ van het aantal slagen (artikel 64A en B). 

- volledige schadeloosstelling; als de niet-overtredende partij zonder verzaking meer 

slagen had gewonnen dan na verzaking met ‘automatische aanpassing’, heft de 
wedstrijdleider dat nadeel op (artikel 64C).  

-  

Begin bij stap 0!!! 
Ga van boven naar beneden! De automatische aanpassing staat in het rood.   

 
Stap Situatie Aantal over te dragen slagen 

0 Er werd verzaakt door dummy, of met 

een andere kaart die open op tafel lag 

(grote of kleine strafkaart) 

0 én a! [64B3 en 64C] 

 

1 

De verzaking vond plaats in de 12e slag 0 De reglementair correcte kaart moet alsnog 

in de 12e slag worden bijgespeeld. 

[62D+64B6] 

 

2 

De verzakende partij verloor de slag 

waarin werd verzaakt, en maakte ook 

ná de verzaking geen enkele slag. 

0 [64B1] 

 

3 

Na de verzaking, verzaakte ook een 

speler van de andere partij in 

datzelfde spel. 

0 De arbiter laat het waarschijnlijke resultaat 

- zónder de verzakingen – invoeren. [64B7] 

 

4 

De speler die eerder verzaakte, 

verzaakt weer in dezelfde kleur. 

0 voor de tweede (en volgende) verzaking in 

dezelfde kleur!  

De eerste verzaking wordt wél als ‘normale’ 

verzaking rechtgezet! [64B2 en 64C] 

 

5 

De kaart waarmee werd verzaakt won 

die slag NIET. 

Opgelet! Je kunt alleen op deze 

regel komen na een duidelijk NEEN 

op de vragen 0 t/m 4! 

1 én a! [64A2]  

Als is verzaakt met een kaart van 

dummy of met het niet spelen van een 

strafkaart, geldt Stap 0! 

 

6 

De kaart waarmee werd verzaakt won 

die slag WEL. Daarna maakte de 

verzakende partij geen slag meer. 

1 [64A1] 

 

7 

De slag waarin werd verzaakt werd 

gewonnen door de verzaker. Daarna 

maakte de verzakende partij ook nog 

minstens één slag. 

2 én a! [64A1] 

 

a) Als de niet-overtredende partij van mening is dat de verzaking hem meer slagen kostte dan 

het aantal slagen dat de verzakende partij moet overdragen, zal de arbiter een arbitrale score 

toekennen, mits hij uiteraard die mening deelt… [64C] 

 

Artikel 81C5 
Door artikel 64A (automatische aanpassing van het aantal slagen) kan de niet-
overtredende partij méér slagen terugkrijgen dan wat dat paar zónder verzaking had 
gewonnen. Het is beslist NIET onsportief als dat paar dat voordeel graag houdt. Per slot 

van rekening maakte de verzaker een fout in een wedstrijd. Als dit voordeel de niet-
overtredende partij een vervelend gevoel geeft, mag die de wedstrijdleider verzoeken van 

rechtzetting af te zien. Alleen dán mag de wedstrijdleider geheel naar eigen inzicht 
handelen/rechtzetten.  
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Bericht van Peter Houdijk 
de man die op de site van de NBB de digitale Spelregels bijhoudt 

 

Hallo Rob, 

 

Het schijnt dat de digitale Spelregels op vele clubwebsites ontbreken. De link 

was ook op de website van de NBB niet te vinden. Gelukkig is dit laatste 

opgelost zodat nu deze nu snel te vinden is.  

 

De laatste tijd is er arbeid gestoken om de website beter werkbaar te maken 

voor op een apple iphone en itablet, het bleek dat de mouseover daar niet 

werken. Met als gevolg dat als je op een link in een artikel clickt het info 

scherm niet meer dicht te krijgen was. Erg onhandig. Dat is nu opgelost. 

 

Verder zijn er wat aanpassingen gedaan waardoor het op een phone beter 

zichtbaar is en te makkelijker hanteren. Met deze aanpassingen lijkt het mij dat 

het zelfs handiger is om aan tafel met je phone te arbitreren dan met het 

Spelregel boekje. Met een paar klikken zit je al op het van toepassing zijnde 

artikel. 

 

Om toch weer eens de mogelijkheden van digitale versie van de Spelregels 

onder de aandacht te brengen vraag ik je medewerking. 

 

Zou jij naar de clubs en arbiters  waarvan jij de mails adressen hebt de digitale 

Spelregels nog eens onder de aandacht willen brengen? 

Op de volgende pagina geef ik aan hoe de link ook op de NBB-clubwebsite 

geplaatst kan worden. 

 

Ik ga zelf alle district afdelingen van de NBB mailen met het verzoek over de 

plaatsing en aandacht. 

 

Met dank voor je hulp en vriendelijke groeten,  

 

Peter Houdijk 
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Login op je website van de club en klik op “Berichten”. 

Klik op “Nieuw bericht toevoegen” . 

 

 
 

Vul de titelbalk in “Link naar Digitale Spelregels” 

Klik op “het symbool van Link” onder de grote Pijl. 

 

 
 

Er verschijnt een invul vlak voor de link. 

Kopieer onder staande link en plak dit in het vlak. 

 

https://help.bridge.nl/automatisering/Spelregels/HTML/index.html 

 

Klik op de witte pijl in het kleine blauwe vierkante vlakje “Toepassen”. 

 

 

https://help.bridge.nl/automatisering/Spelregels/HTML/index.html
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Scrol iets naar beneden zodat u een vinkje kan plaatsen bij “Reglementen”. 

 

 
 

 

Scroll om hoog en klik op “Concept opstaan”. 

U kunt nu het resultaat gaan bekijken en daarna definitief opslaan. 

Ik adviseer U om geen vinkje te zetten bij ‘Toegang beperken tot leden” zodat op snelle wijze de leden bij 

de Digitale Spelregels kunnen komen. 

Veel succes.☺ 
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Aantal boards op tafel 
Wanneer ik Noord zit vraag ik altijd of OW het goedvinden dat ik 
3 van de 4 spellen even opzij leg, zodat alleen het board met het te spelen 

spel in het midden op tafel ligt. 
Vrijwel altijd vindt men dit geen probleem, hoewel er ook OW-paren zijn die 

het niet uitmaakt of die het vreemd vinden dat ik ze wil weghalen. 
 

Er is echter één persoon op onze club die beslist wil dat alle 4 de boards (op 
elkaar) in het midden blijven liggen, uiteraard met het te spelen spel 

bovenop. Het waarom is niet geheel duidelijk, maar hij beweert dat dat zo 
hoort en dat het weghalen van 3 boards tegen de regels is.  

 
Hij heeft daar naar eigen zeggen contact over gehad met de NBB en daar 

gaf men hem, zo zegt hij, gelijk. 
 

Ik kan echter nergens in de spelregels hier iets over vinden, ook niet op 

internet. 
Misschien heeft hij gelijk, in dat geval snap ik zijn bezwaren nog niet, maar 

heb ik dat te respecteren. 
 

Ik ben zeer benieuwd of hier iets over afgesproken is in de spelregels en 
hoop dat U hier iets meer licht op kunt werpen. 
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Rob: 
Eerst het belangrijkste: ik ben beslist geen u, gewoon Rob(erto) . 

 
Als iemand stelt dat een bepaalde handeling tegen de regels is, moet 

dat ergens staan. Vraag aan die speler waar we die regel kunnen 
vinden, dat bespaart jou en mij een hoop tijd. 

 
In afwachting van het antwoord vraag ik mij af of het recht van de 

sterkste geldt als twee tafels dezelfde set spellen moeten spelen… Ook 
zie ik in gedachten een stapel van zes of zeven te spelen spellen tijdens 

een viertallenwedstrijd… 

 
Het moge duidelijk zijn, ik hoor graag het antwoord van die gigant. 

 
 

Carolien: 
Leuk verhaal, wat is dit voor een onzin. 

Ik denk dat ze in de war is. Je mag het te spelen bord niet opzij 
schuiven. 

Ik zou aan deze mevrouw haar contact bij de NBB laten vermelden. 
Inderdaad artikel 7A 

en daar komt wat mij betreft art 74A1 nog bij: 
Het hindert andere spelers als er 4 liggen en dat behoort zorgvuldig 

vermeden te worden 
 

Siger: 

Psst, de spelregel waarnaar deze meneer verwijst, bestaat niet.  
Art 7A zegt dat het bord wat op dat moment gespeeld wordt, midden op 

tafel moet liggen in de juiste richting en daar moet blijven tot het spel is 
gespeeld. Daarna mag het bord van tafel en mag een nieuw bord op 

tafel komen.  
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Biedfout die voordelig uitpakt 

Bij onderstaand spel maakte mijn partner donderdagavond een biedfout. 

We spelen al een jaar samen op donderdag. 
 

Spel 4, W/A 

 

B432 

A82 

A1076 
B10  

 

A965 
B107 

V 
V8643  

 108 
H95 

HB9854 

52  

 HV7 
V643 

32 
AH97  

 

 

 
West  Noord Oost  Zuid 

pas  pas  2……………………… Door west gealerteerd en uitgelegd 

als 

sterk 23+ 
      pas 

2  pas  pas  pas 

  

Oost opende de oosthand  met wat hij met zijn partner van de dinsdag 
geboden zou hebben: een zwakke 2 in ruiten (max. 10 punten en een 

zeskaart). 
 

Echter, bij ons is het een hand met 23+ punten, en die uitleg gaf ik ook. 
Na mijn afwachtbod van 2 werd er 3 x gepast. 

  
Voordat er werd uitgekomen zei mijn partner dat hij een biedfout had 

gemaakt. 

Ik zei dat hij dat nu niet mocht zeggen, en het spel werd gespeeld. 
 

Na afloop zei noord dat ze zich benadeeld voelden. Als ze geweten hadden 
dat 2 zwak was, zouden ze zeker nog geboden hebben. 

De arbiter hebben we er niet bijgehaald. 
  

Moet er achteraf iets rechtgezet worden? 
In het oranje boekje op blz 24 bij biedfout kom ik er niet uit. 

Met de spelregels ook niet. 
 

Wat zou een (voor de uitkomst) erbij gehaalde arbiter hebben moeten 
zeggen? 
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Rob: 
Oost maakte een biedfout, dat mag. De uitleg die west gaf is correct. 

Wat niet mag is dat oost de informatie van wests alert met uitleg 
gebruikt. En dat doet oost ook niet. Het zou interessant worden als oost 

op 2 had gereageerd met 3… Omdat hij na wests uitleg weet dat 2 

een afwachtbod is, en dus helemaal geen harten belooft. Met andere 

woorden: OW heeft geluk en NZ de pech dat de biedfout toevallig niet 
tot een ramp leidt. 

 
Als niet oost maar west in de fout ging, omdat volgens afspraak de 2-

opening wél zwak zou zijn, is de uitleg verkeerd en moet de 
wedstrijdleider wél nagaan of NZ door de verkeerde uitleg zijn 

benadeeld. 
 

Oost mag na de afsluitende pas wel vertellen dat hij een biedfout heeft 

gemaakt, maar dat is hij niet verplicht. 
 

 
Klaveraas voor de beurt 

Graag jouw ondersteuning bij een uitkomst voor de beurt. 
 

 De rechter tegenspeler speelt A voor de beurt. 

 De leider accepteert deze uitkomst niet; A wordt een grote 

strafkaart. 
 De leider verbiedt de linkertegenspeler uit te komen in klaveren. 

 A gaat na het uitspreken van dat verbod terug in de hand.  

 De voorspeelbeperking is van kracht, maar waar eindigt die? 

 

Er is namelijk geen starfkaart meer. 
 

En hoe verhoudt zich deze beperking t.a.v. het voorspelen indien de 
linkertegenstander later weer aan slag komt? 

  

Graag jou inmiddels wijd en zijd geprezen visie hierop ☺ 
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Rob: 
Het verbod om klaveren voor te spelen duurt zolang die 

linkertegenstander aan slag blijft. 
 

Als hij de eerste twee slagen wint met ♡A en ♡H, geldt voor de 3e 

slag nog steeds het klaverenvoorspeel verbod. Zodra een andere 
speler een slag wint, heft dat het verbod op. 

 
Ook na het opgelegde klaverenvoorspeelverbod en het terugsteken 

in de hand van ♧A, blijft de informatie van deze getoonde kaart 

verboden kost voor de linkertegenstander! Als die ook de 

verblijfplaats belooft van ♧H, mag de partner ook die informatie niet 

gebruiken. 

 
De wedstrijdleider past het eindresultaat aan als hij meent dat de 

getoonde ♧A het resultaat voor de leider nadeel beïnvloedde. 
 

 

  



Arbitrair 186 25 september 2021      rob.stravers128@gmail.com 

Arbitrair 195, 20 april 2023 11 

Wel of geen OI-gebruik? 

Vorige week op de clubavond werd mijn oordeel gevraagd als arbiter 

in het volgende geval: 
 

Noordhand  Zuidhand 
 -     A 9 7 5 4 2 

 H V B 9 8 4 3   A 7 4 

 V B 7 6 4    5 

 4     A 7 3 

 

West  Noord Oost  Zuid 

      1 

pas  4………………………………………… Zuid alerteert 4, OW vragen 

niet 
naar de betekenis. 

Volgens afspraak belooft dit 4-bod 

een schoppenfit en een splinter 

(renonce of singleton in harten).  
    pas  4 

pas  5………………………………………… Zuid, die denkt dat Noord de 

afspraak vergeten is en wel lange 

hartens zal hebben, past hierop.  
 

Op dat moment roept Oost de wedstrijdleider (mij) er bij en vraagt of 
zuid hierop mag passen.  

 
Ik vond dit heel lastig om te beslissen, dus heb ik het spel eerst maar 

laten spelen. Na afloop bleek dat alle NZ paren in een 
hartencontract zaten en 11 slagen maakten. Eén keer was het 2 

harten +3, alle andere paren hadden 4+1 en op deze specifieke 

tafel dus 5C.  

 

Ik zei tegen Zuid dat het consequenter was geweest om 5 te bieden, 

maar gezien het uniforme resultaat op het spel vond ik dat OW 

geen nadeel hadden van het misverstand en besloot ik geen 
arbitrale score te geven.  

 
De spelers legden zich bij dit oordeel neer, maar ik heb toch enige 

twijfel, dus vraag ik wat jij zou hebben gedaan. 
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Rob: 
Goed dat je aanvoelt dat er mogelijk iets niet helemaal klopt. Je richt je 

argwaan echter op de verkeerde speler…  
Noords 4-bod is een reglementair correct bod zonder verboden 

informatie voor zuid. Dat geldt ook voor zijn vermoeden dat noord zich 
met zijn 4-bod heeft vergist. Want ook dát denkt zuid op grond van 

een reglementaire bieding. Het zou anders zijn als noord duidelijk 
schrikt na zuids 4-rebid. Een schrikreactie, of plotseling naar het 

plafond draaiende ogen… vertellen namelijk op onreglementaire wijze 
dat noord  zich vergiste. Zuid kan met zijn pas op 5 dus niet in 

overtreding zijn. 
 

Maar laten we nu even kijken naar noord. Die vergat duidelijk de 
afspraak dat hij met zijn 4-bod de schoppenkleur vaststelt en juist 

geen of één kaart in harten belooft! Voor zal het alertkaartje, ook 
zónder uitleg, werken als een wekker. Maar die wekker mag hij beslist 

niet gebruiken! Noord moet er dus van uit blijven gaan dat zijn partner 

zuid rekent op een vrijwel dichte hartenkleur en dat zuid desondanks 
toch liever gaat voor een schoppencontract! 

 
Stel dat noord iets leuks mee heeft in schoppen, dan moet 4 het beste 

eindbod zijn en kan hij niets anders doen dan passen. Noord mag zelfs 
niet de schijn oproepen dat hij de informatie van zuids alert gebruikt. 

 
Maar… deze noordhand neemt waarschijnlijk geen slag mee in een 

schoppencontract, wat – ook zónder de informatie van het alert – een 
vlucht naar 5 zeker niet uitsluit.  

 
En de oplossing daarvan is een ‘bevolkingsraadpleging’. 

 
Je laat vijf spelers van vergelijkbare ‘noordspelerkracht’ onafhankelijk 

van elkaar bieden met de noordhand.  
 

 Je geeft telkens de biedingen t/m 4.  

 Bij het 4-bod geef je als uitleg: ‘Geen interesse in een 

schoppencontract, wil alleen 4 spelen’ (dus beslist geen alert van 

zuid), waarop zuid 4 biedt. 

 En nu gaat het om de biedactie die deze vijf spelers kiezen. Stel dat 

twee of meer spelers passen op 4, dan is het risico te groot dat de 

noordspeler in kwestie zich wellicht onbewust toch liet leiden door 

het alert. In dat geval wordt de score 4 -2. Het gaat waarschijnlijk 

meer down, maar met de andere hartenresultaten maakt een (nog) 

slechter resultaat niet uit. Past maximaal één van de vijf spelers, dan 
mag 5C blijven staan… 

 
Siger: 

Geheel eens met Rob.  
Ik vermoed dat de meeste geënquêteerden 5 zullen bieden en 

misschien wel allemaal. Als dat zo is, blijft 5 staan.  
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Wel of geen OI-gebruik? 

West / OW   8 6 5  

 10 2 

 H 9 5 4 

 V 8 7 6 

 V B    10 4 3 2  

 V B 9 8 5 3   H 4 

 B 7    A V 8 

 H 10 5   A B 4 2 

 A H 9 7 

 A 7 6 

 10 6 3 2 

 9 3 

 

West  Noord Oost  Zuid 
2*  pas  2SA*  pas 

3  pas  4  pas 

5   Vraag om arbiter 
 
 

2 = Multi, gealerteerd. 

2SA = Sterk, vraagbod, gealerteerd. 

3 =  Maximale zwakke 2. Niet gealerteerd. 

 

Mijn inziens maakt west gebruik van de ongeoorloofde informatie dat 
3 niet werd gealerteerd. Daarom is het 5-bod van west niet 

toegestaan. 
 

Volgens de uitgenodigde arbiter was de correctie naar 5 wel 

geoorloofd.  

 

Wie heeft er gelijk? 
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Rob: 
Het niet alerteren van het 3-bod sluit niet uit dat oost een 6-kaart 

schoppen verwacht, vooral, omdat oost de 2-opening wél alerteerde. 

 

Vraag is nu:  
Heft de legaal verkregen informatie van het 4-bod de illegale 

informatie van het niet-alerteren op? 
 

Anders gezegd: west moet verder bieden alsof oost zijn 3-bod 

wél alerteerde, met de uitleg: ‘Belooft maximale zwakke twee met 

6-kaart harten.’ 
 

Biedt west dan ook 5? Of denkt west dan dat oost een renonce 

harten heeft met een sterke 6-kaart schoppen (en voor slem was 

gegaan met een 6-kaart schoppen bij partner)?  
 

Omdat west zelfs niet de suggestie mag wekken de OI te gebruiken, 

pleit ik voor het aanpassen van de score naar OW 4-2 voor beide 

paren.     

 
Maar ik kan mij ook vinden in een spelersraadpleging. 

 
Geef vijf spelers de westhand, en vraag wat zij bieden na het 4-bod, 

nadat oost wests 3-bod uitlegde als Maximaal zwakke twee met 6-

kaart harten. Als dan minstens twee spelers passen, verander ik de 

score. 
 

Ron: 
Ik ga mee met Rob: Oost wil van west weten wat de hoge kleur is. Als 

het schoppen is, gaan we naar 6 en als het harten is, gaan we naar 

4. 

Het lijkt me, dat na 2 elk schoppenbod van partner non forcing is, dus 

ga je eerst via 2SA naar de voorkeur van west. 

West begrijpt de 3 niet en biedt schoppen "mee". West moet hieruit 

opmaken, zeker als Oost de 3 alerteert en uitlegt als "maximaal in 

harten", dat oost zeer sterk in schoppen is en dan geen reden heeft te 
corrigeren. 

Een poll (artikel 16B1b) is dan het uitgelezen hulpmiddel om vast te 

stellen of mogelijk gebruik wordt gemaakt van OI. 
 

 
 

 


